/****** Font Awesome ******/ /****** Collapsing Nested Menu Items | Code by Elegant Themes ******/

Chakrayoga  

Torsdagar kl. 17.30-18.45

Kursstart period 2: 11 april

Kursavslut period 2: 20 juni

Totalt: 8 tillfällen

Observera att kursen har uppehåll på skärtorsdagen den 18 april, på Kristi Himmelsfärdsdag den 30 maj och på nationaldagen den 6 juni

Pris för period 2: 1420 kr

Det går bra att dela upp betalningen på två tillfällen vid köp av period 2.

Boka och betala kursen här

Vill du prova på Chakra Yoga, skriv till anna@mindfulyoga.nu för att fråga om plats för prova på. 

Chakra yoga är en yogaform där vi använder hela kroppen. Olika yogapositioner blandas med andra kroppsövningar för att balansera flödet i ett eller flera chakran. Ett chakra är en virvel av energi i kroppen, vi har 7 chakran längs ryggraden. Vi arbetar alltså utifrån ett energiperspektiv, men yogan är fortfarande fysisk och inriktad på att känna in de anatomiska detaljerna och stärka kroppen.

Ibland är flödet av yogapositioner mer ansträngande, men aldrig fysiskt tungt, ibland är det mer vilande. Dessutom ingår enkla andningsövningar och övningar i andningsmedvetande. 

Varje klass fokuserar på ett eller flera chakran. Det blir en naturlig variation under kursens gång vad gäller intensitet i yogan, områden i kroppen vi fokuserar på och vilka slags andningsövningar som eventuellt kommer med. Du kan såklart delta på Chakra Yoga utan att ha det minsta intresse för energikroppen och chakran, då får du en mild form av fysisk yoga som blir varierad utifrån olika fokusområden i kroppen.

För dig som vill få ut mer fysisk träning av kroppen och anstränga dig mer rekommenderas Vinyasa Flow eller Vinyasa – Yin istället. Du som hellre vill ha samma struktur på passen varje gång rekommenderas istället Mindful Hatha Yoga. Du som är helt nybörjare i yoga och gruppträning kommer troligtvis trivas bättre på kursen Yoga för nybörjare.

Planeringen för våren 2019 ser ut så här:

9 maj: chakra 1, tonvikt på övningar för benen och fötterna, vi utforskar stabilitet och jordning och blir riktigt grundade med fötterna på jorden.

16 maj: chakra 2, tonvikt på övningar för höfterna och den nedre delen av ryggen, vi  yogar i ett lugnt flöde av rörelser.

23 maj: chakra 3, tonvikt på bålstabilitet, vridningar, kraft och styrka

11 april och 13 juni: chakra 4, tonvikt på bröstkorgen, andetaget, axlar och armar med en stor del balanser.

25 april och 20 juni: chakra 5, tonvikt på nacke och hals, extra många vilande övningar för att släppa spänningar i hela kroppen.

2 maj: chakra 6 och 7, tonvikt på huvudets position i yogan och att vara i ett meditativt tillstånd.

Planering vårterminen 2019, totalt 18 tillfällen

Period 1 Torsdag 31 januari till och med torsdag 4 april (10 tillfällen)

Period 2 Torsdag 11 april till och med torsdag 20 juni (8 tillfällen, uppehåll på skärtorsdagen den 18 april, på Kristi Himmelsfärdsdag den 30 maj och på nationaldagen den 6 juni).

Nya och gamla kunder betalar samma pris. Den tidigare rabatten för tidiga bokningar och nya kunder är borttagen, istället har ordinarie pris sänkts med 8%.

Anna Sellborn
Yogan är för mig ett sätt att hitta lugnet och närvaron i kroppen och sinnet. Den yogaform jag verkligen fallit för är Therapeutic Mindful Hatha Yoga, som jag utbildade mig till lärare i 2014. Det jag fastnade för med Therapeutic Mindful Hatha Yoga var främst förhållningssättet till yogan, att det är ett redskap för oss på vår väg genom livet. Vi använder yogan för att komma in i kroppen och inte tvärtom.

Therapeutic Mindful Hatha Yoga kan utövas i sin grundform, det gör vi på tisdagsklassen. Då får vi tid att gå mer in på detaljer, vilket är ett sätt att öka närvaron i kroppen. Therapeutic Mindful Hatha Yoga kan också utgöra grunden för en mjuk, flödande yoga, där positionerna återkommer flera gånger. Det gör vi på söndagsklassen i Vinyasa Slow. Vinyasa slow är en lugn och lätt variant av vinyasa yoga (flödesyoga) som är lämplig för nybörjare.

Torsdagsklassen i Chakra Yoga, där vi arbetar på djupet med ett eller två chakran i taget, är lite annorlunda, även om hela kroppen alltid är med. Där varieras övningarna utifrån vilket chakra som är i fokus. Chakrayoga kan låta lite udda, men det är fortfarande fråga om en lugn, fysisk yoga.

Nytt för år 2019 är att jag valt att undervisa i Fokusyoga nacke och axlar. Det är meningen att denna klass ska fungera som en rörelsepaus för de som upplever spänningar i nacke och axlar. Min första vidareutbildning handlade om nacke och axlar. Jag tycker själv att yogan fungerar som en viktig motvikt till arbete vid tangentbord. Fokusyoga nacke och axlar är helt enkelt ett sätt att ta hand om sig, med lite yogaövningar och lite övningar för att minska stress, som ofta påverkar partiet nacke och axlar. Denna yoga är på nybörjarnivå.

Jag går regelbundet på kurser för att upprätthålla och förbättra min yogaundervisning. Min senaste vidareutbildning är en kurs i Chakra Yoga, som jag gick under hösten 2017 till sommaren 2018. Det jag gillar med Chakra Yoga är att det ger oss ytterligare en dimension på yogan samtidigt som vi utövar de klassiska positionerna.

Ibland blir undervisningen lite teknisk i sin karaktär, inte för att positionerna ska se perfekta ut, utan för att det ger oss möjlighet att känna in detaljer och på så sätt få ytterligare hjälp att vara i vår kropp. Det som kan se enkelt ut kan vara väldigt välgörande om vi känner in kroppens alla delar på djupet. Jag spelar ingen musik under mina pass. Varje pass avslutas med en guidad avslappning, där du ligger på golvet och känner igenom kroppen. Detta gör vi dels för att musklerna och lederna ska slappna av, dels för att det ger oss en känsla av närvaro utan aktivitet, det blir alltså ett sätt att öva förkroppsligad närvaro.

”Anna är fantastisk på att se alla! Bra på att förklara på många olika sätt så att alla har möjlighet att tillgodogöra sig informationen. Passen känns oerhört genomtänkta.”

Totalt erbjuds 18 tillfällen med Chakrayoga, från och med den 31 januari till och med den 20 juni, med uppehåll den 18 april, den 30 maj och den 6 juni.
Nya och gamla kunder betalar samma pris. Den tidigare rabatten för tidiga bokningar och nya kunder är borttagen, istället har ordinarie pris sänkts med 8%